Afb. links: Huningaheerd. Hoofdstraat 153, Beerta. De boerderij staat op het voormalig borgterrein. De foto is gemaakt in 1974.
Rechts is nog vaag een tuinhuisje te zien. Bron: RHC GA Groninger Archieven, Groningen/Beeldbank.
Van de Huningaborg te Oostwold en te Beerta is niets meer over. Of toch? Dit artikel zal daarover enig uitsluitsel geven. De Huningaborg aan de noordkant van de Hoofdweg te Beerta is in opdracht van de toenmalige eigenaresse Johanna Groeneveld in 1857 afgebroken en op dezelfde plaats laat zij een nieuwe boerderij bouwen.
Deze boerderij staat nog steeds op dezelfde plek aan de Hoofdstraat nr 153 en heeft de status rijksmonument. Mogelijk bevat de boerderij nog resten van de voormalige borg, maar daarvan is verder niets gedocumenteerd. In de voortuin staan drie voetstukken (piedestal), die gebruikt zijn als bloembak.
Volgens bronnen zullen deze mogelijk nog afkomstig zijn van de borg. Bij een van de bezoeken aan Beerta verneem ik dat er plannen zijn om de boerderij af te breken en daarom schrijf ik aan de gemeente Reiderland ondermeer het volgende:
‘Nu heb ik begrepen dat de Boerderij ´Huningaheerd´ uit 1857 aan de Hoofdstraat 153 te Beerta zal worden afgebroken. Deze boerderij is in de plaats gekomen van de Huningaborg die in opdracht van Johanna Groeneveld in 1857 is afgebroken. Ik heb altijd gemeend dat de huidige boerderij de status van monument heeft en niet zomaar mag worden afgebroken. Echter ik ben daar niet helemaal zeker van. Wel bevat de boerderij mogelijk nog resten van de oude borg, waarmee rekening gehouden zou kunnen worden bij de afbraak. In een eventuele afbraakvergunning zou dit moeten worden meegenomen!’
Foto links: Beerta: Piedestal in de
tuin van de Huningaheerd,
Hoofdstraat 153, te Beerta.
Bron: RHCGA Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.
Reeds een paar dagen later krijg ik van Lammechien Hut van de gemeente Reiderland het volgende bericht:
‘Hoofdstraat 153 in Beerta is inderdaad een rijksmonument. Er zijn, voor zover mij bekend, geen plannen om deze boerderij te slopen. Wij zijn als gemeente Reiderland eigenaar van dit pand. In verband met de aanleg van een vaarverbinding tussen Blauwestad en Beerta was een gedeelte van de gronden die bij Hoofdstraat 153 horen nodig om de verbinding te kunnen aanleggen. Deze verbinding is inmiddels gemaakt. Een schuur bij de boerderij (die destijds voor de melkveehouderij was bijgebouwd) is wel afgebroken (geen monumentale schuur). De boerderij zal een nieuwe invulling krijgen. Welke is op dit moment nog niet bekend. Het is dan ook de bedoeling om de boerderij te restaureren want de staat van onderhoud is op dit moment slecht.
Ik vond uw verhaal over de boerderij erg interessant en ik hoop dat ik u door dit mailtje enigszins gerust gesteld heb dat de boerderij behouden blijft. Mocht ons gemeentebestuur of een toekomstig gemeentebestuur toch ooit besluiten het pand te slopen, dan is uiteraard hiervoor een vergunning vereist (zowel sloopvergunning als monumentenvergunning).’
Afb. links: Beerta, voormalig tuinkapelletje in de tuin van de 'Huningaheerd', Hoofdstraat 153. Foto: 1974.
Bron: GA Groningen/Beeldbank Groningen.
Kom je in de buurt, let dan eens op de boerderij in het westen van Beerta. De boerderij is heel makkelijk te vinden omdat hij bij de nieuwe brug in het westeinde van Beerta staat, schuin tegenover het Chinese restaurant, waar in 2010 de vaarverbinding aangelegd is tussen het eerder gegraven kanaal vanuit het Oldambtmeer naar het Beerster Diep. Tegelijkertijd is op 11 maart 2009 besloten voor het slopen van de brug over de het Beersterdiep ten zuidwesten van Restaurant China Yi bij het Thos terrein. Het Beersterdiep wordt weer opengesteld voor vaarverkeer, terwijl er zelfs plannen bestaan vaarverkeer mogelijk te maken tot aan Nieuwe Statenzijl, maar dat is slechts toekomstmuziek.
Ik ben op zoek gegaan naar (oude) foto’s van deze boerderij en heb er inderdaad een aantal gevonden in de beeldbank van het Groninger Archief. Zodra de mogelijkheid zich voordoet zal ik zelf een aantal nieuwe foto’s gaan maken. De toegangspoort (zie foto) naar de boerderij is niet meer aanwezig, maar mogelijk is deze opgeslagen om hergebruikt te worden.
Recente gegevens:
Afb. links: Voormalige toegangspoort naar de Huningaheerd.
Bron: RHCGA., Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.
Bureau Beheer Landbouwgronden (gemeente Reiderland).
Het B.B.L. koopt in 1999 het bedrijf van W.J. van der Eijk t.b.v. van de ontwikkeling van de Blauwe Stad.
Van der Eijk verkoopt zijn veestapel in maart 1999 op de veemarkt te Zwolle. De familie emigreert naar Ontario (Canada). De vorige bewoners zijn Willem Jacobus van der Eijk, geb. 15-9-1954 te Leidschendam, geh. 15-9-1983 te Leidschendam met Johanna Maria Hendrika Duwel, geb. 3-2-1954 te Hillegom. Eigenaar: In 2010 is de boerderij verkocht aan de huidige bewoner. Afb. links: Voormalig toegangspoort naar
de Huningaheerd. Bron: RHC GA Groninger Archieven, Beeldbank Groningen
Kinderen: Arjan, geb. 1-7-1984 te Leidschendam en
Johan, geb. 20-1-1987 te Winschoten.
De melkveehouderij is 43.30 ha groot. P.C.A. van Wesel koopt het oorspronkelijke akkerbouwbedrijf in 1972 van de fam. E.H. de Boer en maakt er een veehouderij van. De Boer verhuist naar Winschoten.
Van Wesel vertrekt naar Winschoten en overlijdt in 1983. Van der Eijk koopt in 1985 van de fam. Van Wesel het bedrijf.
In 1986 laat Van der Eijk een schuur bijbouwen. Deze is voor 2009 weer afgebroken i.v.m. de werkzaamheden t.b.v. BlauweStad. In 1990 verrijst een jongveestal. In 2010 wordt de boerderij niet meer voor vee en/of landbouw gebruikt.
De Huningaheerd na 27 maart 2017
Boerderij in Beerta herbergt historische handtekening
Sax Architecten heeft zich in Beerta gebogen over de restauratie en verbouw van de monumentale boerderij. Om het project in kaart te brengen zijn honderden foto’s gemaakt. Op een daarvan treft Steven Schaalma een deel van een handgeschreven tekst aan. Alle Sax-collega’s vragen zich af wat er staat. Bij een nieuw bezoek aan de boerderij fotografeert Steven de gehele tekst uit juni 1952 en ontcijfert de poging van een loodgieter annex elektromonteur om de tijd de loef af te steken. Tot op heden is de tekst bij schrijver dezes niet bekend.
De toekomst van De Huningaheerd in Beerta
Romantische Rijksmonumenten
De boerderij is gebouwd in 1857 en heeft de monumentenstatus verworven. De foto-impressie op een voormalige website geeft een sfeerbeeld van de staat van de oude hoeve bij aanvang van de werkzaamheden, evenals een historisch beeld ervan en een detail uit het rijke houtsnijwerk in het interieur. Inmiddels is er hard gewerkt aan de realisatie van de plannen. Er zijn al meerdere boerderijen verbouwd tot prachtige locaties voor familieweken en weekeindjes weg met een grote groep. Nu staat ook De Huningaheerd in dit rijtje Romantische Rijksmonumenten.
Deze monumentale boerderij met historische waarde is nu geheel gerestaureerd. Het is gelegen aan een zijarm van het Oldambtmeer direct aan het water met eigen aanlegsteiger en geheel ingericht voor rolstoelgebruikers. Het is geschikt voor 30 personen (15 slaapkamers, 15 badkamers).
In de schuur bevindt zich een fraaie wellness ruimte met een privé binnenzwembad (5 bij 9 meter), whirlpool, sauna en verwarmd terras en ook een indoor volleybalveld. De nieuw aangelegde slaapkamers hebben alle een eigen toegang tot de tuin. Het huis is energieneutraal gebouwd. De Huningaheerd is geheel ingericht op het ontvangen van invaliden en rolstoelgebruikers.
De Huningaheerd geldt als een schoolvoorbeeld van de grootschalige landbouwbedrijven die in de hoogtijdagen van de ‘Graanrepubliek’ langs de Waddenkust en de Dollard zijn aangelegd. De huidige boerderij dateert uit 1858, maar is gebouwd op de fundamenten van de zeventiende-eeuwse borg, waarvan de gracht nog ten dele bewaard is gebleven. Deze borg is vooral bekend geworden vanwege één van zijn bewoners, de legendarische Sebo Huninga (1605-1661), die het voortouw heeft genomen in de strijd van de Oldambtster boeren tegen de stad Groningen.
De Huningaheerd is zeer aantrekkelijk voor watersporters, maar ook voor wandelaars en fietsers. Aan de nabije Dollard kust vind je het Kuuroord Bad Nieuweschans en het indrukwekkende Nieuwe Statenzijl op de grens van Duitsland. Je wandelt hier met weidse vergezichten over de Dollard en de Waddenzee.
Alle vier de Rijksmonumenten van de eigenaar zijn verbouwd tot luxueuze 5-sterren groepsaccommodaties met veel privacy en een groot eigen grondgebied. Je huurt het monument in zijn geheel en hoeft dus niets met anderen te delen. De vier boerderijen zijn voorzien van alle hedendaagse gemakken, waaronder een sauna, whirlpool en overdekt zwembad met verwarmd terras. De zwembaden zijn gecertificeerd en voldoen aan de strengste kwaliteitseisen. De kwaliteit van het zwemwater wordt continu gemonitord door middel van een online elektronisch systeem. In alle boerderijen heeft iedere tweepersoonskamer een eigen badkamer. Er is draadloos internet in alle kamers, een goed geoutilleerde keuken, breedband TV, WIFI en een speelschuur met zandbak en tafeltennistafel voor de kinderen. Catering op maat is in overleg beschikbaar.
Romantische Rijksmonumenten verhuurt niet aan groepen jongeren. De eigenaar van het pand is nu Tenax VOF uit Wedde die ook het Landhuis Hefswal (Uithuizermeeden), Landgoed ter Wupping (Onstwedde) en Erve Oostwold (Huningaweg 11) in bezit heeft en verhuurt. Het zijn allemaal groepsaccommodaties onder de naam Romantische Rijksmonumenten.
Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.